Residence Building, Metaksourgio



Περιοχή: Μεταξουργείο, Αθήνα
Διοργάνωση αρχιτεκτονικού διαγωνισμού: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΔΟΜΕΣ
Επιφάνεια οικοπέδου: 2155m2
‘Ετος διεξαγωγής: 2006
Ομάδα μελέτης: Βουκουβάλας Ν., Σπηλιόπουλος Π., Τζορμπατζίδης Γ.,
Φασσέας Ν., Κοσσυβάς Σ.


Η συγκεκριμένη μελέτη, είναι προιόν συμμετοχής σε πανευρωπαϊκό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που προκηρύχθηκε το 2006 και  είχε ως αντικείμενο το σχεδιασμό συγκροτήματος κατοικιών και καταστημάτων, στην περιοχή του Μεταξουργείου. Η ιδέα επικεντρώθηκε στην αναθεώρηση της σχέσης του δημόσιου με τον ιδιωτικό χώρο με μία προσπάθεια να δημιουργηθούν διαβαθμίσεις που θα εξετάζουν την εκτόνωση του συγκροτήματος σε συνάρτηση με το εξωτερικό του περιβάλλον. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε  και στην αλληλεπίδραση των κατοικιών τόσο μεταξύ τους όσο και με τους υπαίθριους χώρους. Δημιουργήθηκαν κοινά διακριτά κλιμακοστάσια ανά δύο κτίρια κατοικιών ενώ ενοποιήθηκαν και οι όψεις μέσω της δημιουργίας των ανοιγμάτων και της χρήσης υλικών.